För låg efterfrågan!

Den höga arbetslösheten beror på en för låg efterfrågan i hela västvärlden. Den låga efterfrågan har två olika orsaker. Den ena är osäkerheten som människor känner inför framtiden.  Den andra är en ny ekonomisk politik i hela västvärlden.

En viss arbetslöshet är ett oundvikligt resultat av att samhället utvecklas och förändras. Arbetslöshet uppstår med nödvändighet till följd av att människor byter jobb, i skarven mellan skola och arbete eller när de flyttar till en annan ort. På denna nivå råder full sysselsättning.

I övrigt är arbetslösheten en ökenvandring för den arbetslöse. Beroendet av andra är lika total som känslan av att vara oönskad. Även för samhället är arbetslösheten en börda. Det blir mindre arbete utfört och mindre tillförs till det gemensamma.

För marknaden är arbetslösheten bara ett överskott på varan arbete. På marknaden skapar arbetslösheten en press neråt på lönerna och är ett hot mot det fackliga löftet. Säljarna av arbete blir svagare och köparna blir starkare ju högre arbetslösheten blir.

A-kassan köper överskottet

Arbetslöshetskassan är en trygghetsförsäkring, ett inkomstskydd vid arbetslöshet. A-kassan kan också beskrivas som att de som har arbete köper de arbetslösas tid, garanterar de arbetslösa en lägsta inkomst. Då tvingas inte de arbetslösa att sälja sitt arbete för billigt. A-kassan är därför också en löneförsäkring för dem som har arbete. A-kassan minskar risken för konkurrens mellan dem som har arbete och dem som inte har det.

Varför finns det arbetslöshet?

Förklaringarna till arbetslösheten är många och mycket olika. Detsamma gäller vad som ska göras för att minska arbetslösheten. De flesta har förklaringar som samtidigt stärker den egna positionen maktmässigt eller ekonomiskt. Intresset ljuger aldrig. Det går att urskilja några vanliga förklaringar.

Är arbetet för dyrt?

Om priset på arbetet, lönerna, kraftigt sänktes så skulle naturligtvis några arbetsgivare anställa, men inte så många och inte så mycket. Efterfrågan på deras varor och tjänster skulle samtidigt sjunka, trycket på rationaliseringar skulle minska. I flertalet länder med låga löner är inte arbetslösheten lägre – utan tvärtom.

Är det för många som vill arbeta?

En del tror att arbetslösheten beror på invandringen, att det inte går att sysselsätta alla nykomlingar i landet, att vi är för många. Men det är fel. Det är tvärtom, det är bra för ett land att vara många. Japan är en av världens största ekonomier på en yta mindre än Sveriges, men med en tio gånger större befolkning. Sverige hade aldrig klarat att utvecklas till ett modernt industriland utan alla människor som flyttat hit, från gårdagens vallonsmeder till dagen flyktingar.

Missgynnar företagsklimatet företagandet?

De som äger och driver företag vill att statens och fackföreningarnas inflytande ska minska. De tycker att det är bättre att företagarna får bestämma själva. Men de flesta länder med en svag stat och svaga fackföreningar utvecklas långsammare, har större ekonomiska problem och högre arbetslöshet. Företagsamhet kräver stabila och långsiktiga villkor med välutbildade anställda, god infrastruktur och ett samarbete med långsiktig forskning och utveckling.

Är skatterna för höga?

Det finns de som påstår att högt skattetryck ger arbetslöshet. Det finns inga studier som pekar på ett sådant samband. I Sverige framstår skatterna som högre än i andra länder. En orsak är att välfärden är skattefinansierad. I Tyskland till exempel betalas en större del av välfärden med avtalsförsäkringar. En annan orsak är att i Sverige är ersättningar från socialförsäkringarna beskattade. Är arbetsgivaravgifterna för höga? Många av de företagare som hävdar att lägre arbetsgivaravgifter ger lägre arbetslöshet gör ett tankefel. När arbetsgivaravgifterna sänks, då sänks de lika för alla. Det ger oförändrad konkurrens med sänkta priser i Sverige, inte fler jobb. För exportindustrin, som redan har ett gott konkurrensläge ger lägre arbetsgivaravgifter ett ännu bättre läge i den internationella konkurrensen.

Är jobben slut?

Det finns en oro att maskiner och uppfinningar minskar behovet av arbete. Rationaliseringar kan ge färre jobb på den enskilda arbetsplatsen, men det finns inget samband mellan ökad produktivitet och arbetslöshet om man ser till företagens och hela landets långsiktiga utveckling. Tvärtom är högproduktiva företag en förutsättning för jobb, nu och i framtiden.

För låg efterfrågan!

Den höga arbetslösheten beror på en för låg efterfrågan i hela västvärlden. Den låga efterfrågan har två olika orsaker. Den ena är osäkerheten som människor känner inför framtiden. Då ökar de sitt sparande och efterfrågan blir lägre. Den andra är en ny ekonomisk politik i hela västvärlden. Regeringar och riksbanker genomför en strikt antiinflationspolitik. Där är låg inflation överordnat målet om hög sysselsättning.

Tema 5.1. Jobben: Arbetslöshet