Teman
En fråga om makt
Religion, Politik, Lagar, Vetenskaper, Konster och Moral . Alla dessa saker hava utvecklat sig av mer eller mindre artificiella behov, men i det hela under överklassens kontroll och i syfte att gagna och stadfästa dess makt.”
ur Liten katekes för underklassen, August Strindberg, 1913
Tema 1.3. Facket: Samarbete och marknader
Arbetet är som potatis
Några bönder far med potatis till marknaden. De möts varje morgon utanför staden och enas om ett lägsta pris för potatisen. De lovar varandra att ingen ska sälja för mindre. De har bildat en kartell.
Tema 1.4. Facket: Medlemskapets värde
Facket är som en triangel
En facklig medlem har som löntagare tre viktiga utbyten att värdera medlemskapet mot: Utbytet mot fackföreningen, mot arbetsgivaren och mot samhället.
Som att bygga en sommarstuga
Arbetet är till sin natur en mänsklig och fri verksamhet och ett djupt behov hos alla. Men arbetet har också blivit en vara som köps och säljs på en marknad.
Tema 2.2. Marknaden: Kollektivavtalen
Priset på arbete
Att skriva om kollektivavtal, löner och förhandlingar är nästintill omöjligt. Alla kommer att bli missnöjda, ingen blir nöjd. Skriften "ARBETETS PRIS - om löner och löneökningar i kollektiva avtal" är trots detta ett försök.
Tema 2.3. Marknaden: EU – en ny arbetsmarknad
EU - den nya arbetsmarknaden
Arbetsmarknaden i Sverige förändrades radikalt när landet blev EU-medlem 1994. Sveriges löntagare ingår numera i en gemensam europeisk arbetsmarknad med alla andra EU-medborgare och deras familjemedlemmar.
Tema 3.1. Avtalen: Högre lön – men men …
De eviga frågorna
De eviga frågorna, de som alltid återkommer inför, under efter varje avtalsrörelse. ArbetetsMarknad går här igenom de viktigaste och de vanligaste.
Tema 3.2. Avtalen: De viktigaste röda kraven
De eviga röda kraven
Varje gång en avtalsrörelse står för dörren är det svårt att sia om framtiden. I avtalsrörelse efter avtalsrörelse återkommer samma krav från arbetsgivare och fackföreningar. ArbetetsMarknad berättar om de ständiga kraven
Tema 3.3. Avtalen: De eviga blå kraven
Arbetsgivaarna upprepar sig
Det finns aldrig något utrymme för några förbättringar av löner och villkor. Arbetsgivarna är enkla att förutse ty de upprepar sig ständigt.
Tema 3.4. Avtalen Striden om avtalslönerna
Löner med många namn
Instegslöner, ungdomslöner, begynnelselöner är arbetsgivarnas namn på avtalslönerna. De löner som alla andras löner står på. Lägre avtalslöner ger lägre lön för alla på sikt.
Tema 3.5. Avtalen: Löneskydd eller utpressning
Löneskydd och lönekonkurrens
Löneskyddet är kollektivavtalets viktigaste innehåll. Där finns regler som förhindrar enskilda arbetsgivare och anställda att komma överens om lägre löner och sämre villkor. Men arbetsgivarna avstår från att pröva styrkan i kollektivavtalens löneskydd. Det skulle kunna bli den gnista som tänder en storbrand.
Tema 3.6. Avtalen: Ett, två eller tre märken
Stora framgångar för arbetsgivarna
Arbetsgivarna har haft stor framgång med sitt krav på ett märke, lika löneökningar i procent i alla avtal i procent. Det hotar den fackliga lönepolitiken i grunden.
Tema 3.7. Avtalen: Alla vinner, eller?
Ingen vann - alla vann
När röken skingras efter alla utspel, hot och förhandlingar slutar det alltid på samma sätt. Ingen vann - alla vann. Det är förhandlandets liturgi. Acceptera resultatet men var inte nöjd!
Tema 3.8. Avtalen: Huvudavtal, vad är det?
Nytt huvudavtal får vänta
Återigen talar parterna på den privata arbetsmarknaden om att göra ett nytt huvudavtal. Att ersätta det 75 år gamla Saltsjöbadsavtalet med något "modernt". Men intresset hos framförallt arbetsgivarna är svalt eftersom LO- och dess förbunden inte är beredda till betydande eftergifter.
Tema 4.1. Politiken: Den svenska modellen
Staten är inte neutral
I alla länder finns en avvägning av makten mellan stat arbete och kapital. Det speciella för den svenska modellen är att staten inte är neutral mellan arbete och kapital. Staten stöder löntagarna så parterna blir mer jämbördiga.
Tillväxt till varje pris
Tillväxt uppnås när summan av det som produceras i ett land växer. Ett lands ekonomi kan bara växa på två sätt, antingen genom att ett större värde skapas per timma eller genom fler arbetade timmar.
Tema 5.1. Jobben: Arbetslöshet
När utbudet är större än efterfrågan
Arbetslösheten ökar utbudet av arbetskraft, den håller tillbaka lönekrav och den försvagar löntagarna som grupp i samhället.
Tema 5.2. Jobben: Full sysselsättning
Rädda jobb eller rädda människor?
Det behövs fler som arbetar i Sverige. Samtidigt finns det många som står utanför arbetskraften. Svaret på hur fler ska få jobb är ofta: Sänk lönerna för de enkla jobben.
Ett dragspel i konjunkturen
År 2000 tecknade de fjorton LO förbunden kollektivavtal med bemanningsbranschen. Motivet för LO-förbunden att teckna detta avtal är att stoppa villkors- och lönekonkurrens till nytta för alla medlemmar, inte bara för de anställda i bemanningsbranschen.
Tycke i skogen?
IF Metalls nya ordförande Anders Ferbe och Kommunals ordförande Annelie Nordström har talat sig samman. Enade de stå, sida vid sida, oskiljaktiga. Alla ska veta att de bägge förbunden stödjer varandra. Det nya nära samarbetet omfördelar makt i arbetarrörelsen.